Kevin Carter 1960 doğumlu Güney Afrika’lı fotoğrafçı. Birçoğumuz onu çekmiş olduğu ‘Akbaba ve Küçük Kız’ fotoğrafıyla tanıyoruz. Trajik bir içeriğe sahip olan bu fotoğraf, belki de Kevin Carter’ın hayatının da trajedisine dönüşmüştü. Kevin Carter girmiş olduğu bunalım nedeniyle 1994 yılında kamyonetinin içine egzoz dumanını basarak intihar etmişti.
Bu sıralar ChatGPT’nin sınırlarını nasıl zorlayabileceğimize dair denemeler yapıyoruz. Yakın zaman önce The Bang Bang Club filmini izlemiş olmanın da etkisiyle (Film Kevin Carter’ın da içinde olduğu Bang Bang Club isimli fotoğraf kulübünün gerçek hikayesini anlatıyor) ChatGPT’ye “Fotoğrafçı Kevin Carter’ın hayatını anlatan bir makale yazabilir misin?” sorusunu sorduk. Tahmin ettiğimiz gibi ChatGPT son derece ayrıntılı ve iyi yazılmış bir makaleyi bize sundu. Fakat bir detay bizi oldukça şaşırttı. ChatGPT, Kevin Carter’ın trajik ölümüyle ilgili bize şunu söylüyordu:

Doğru bildiğimiz bir bilgi için ChatGPT’ye olan güvenimiz yüzünden kuşkuya düştük. Teyit için Google’a başvurduk, kuşkuya düşmemize gerek yokmuş, bildiğimiz gibi Kevin Carter kamyonetinde egzoz dumanıyla intihar etmişti.
ChatGPT’yi test etmek için aynı soruyu farklı bir cümle yapısıyla tekrar sorduk. Yine oldukça güzel cümlelerle yazılmış uzun bir makale geldi tabii, ama küçük bir farkla, Kevin Carter’ın ölümüyle ilgili bu sefer şöyle yazıyordu:

Bu sefer nasıl öldüğüyle ilgili yanlış bilgi vermiyordu en azından ama öldüğü yer çalıştığı gazetenin üst katı değildi, bir otel odasına dönüşmüştü.
Sonra Kevin Carter’ın hayatıyla ilgili uzun bir makale istemek yerine daha spesifik bir soru sorduk. Sevgili ChatGPT, Kevin Carter nasıl öldü?

Bir önceki soruyla aynı yanlış cevap. Bu sefer sorumuzu sorarken hatasını yüzüne vuralım dedik. Sevgili ChatGPT verdiğin cevap içinde hatalı bilgi var. Kevin Carter’ın ölümü hakkında doğru bilgiyi verir misin?

ChatGPT yanlış bilgi için özür diledi, ne kadar kibar ve ince bir davranış. Ama gördüğünüz gibi kaçak dövüşüyor. Bu sefer verdiği bilgide nerede ve nasıl öldüğüyle ilgili bir bilgi yok. Dolayısıyla bu cevabı doğru kabul edebiliriz. Sorumuzun çok genel bir soru olduğunu fark edip alanı daraltıyoruz. Fotoğrafçı Kevin Carter nasıl intihar etti?

Ne! Arkadaşının evinde uyku haplarıyla mı?! Bariz bir yanlış bilgiyi bu kadar özgüvenli bir şekilde söyleyemezsin ChatGPT! Bu arada yazının kırmızı renkli olması intihar yöntemiyle ilgili bir soru sormamızla bağlantılı. ChatGPT, “Bu içerik, içerik politikamızı ihlal ediyor olabilir” uyarısı veriyor. Yine de odağımızda ChatGPT’nin çok tanınan bir fotoğrafçının ölümüyle ilgili bize yanlış bilgi veriyor olması var. Bu kadar yanlış bilgiyi tekrarlamaması umuduyla aynı soruyu tekrarladık. Fotoğrafçı Kevin Carter nasıl intihar etti?

Ha gayret ChatGPT, en azından karbon monoksiti tutturmayı başardık. Hala çok uğraştırıyorsun ama bizi. Kevin Carter’ın nasıl öldüğüyle ilgili verdiğin bilgilerde yine hata var. Lütfen doğru bilgiyi söyleyebilir misin?

Evde soba çalıştırdı demek, peki. Doğru cevabı içinde barındıran bir şekilde alanı tekrar daraltıyoruz. Kevin Carter kendi kamyonetinin içinde intihar etmedi mi?

Kendinden ne kadar eminsin ChatGPT! Peki, bununla ilgili bir haber kaynağı var mı?

Bu cevabı, eksik olsa da doğru kabul edebiliriz. Bakın ChatGPT’nin bize önerdiği 28 Temmuz 1994 tarihli The New York Times gazetesinde haber hangi cümlelerle yer alıyor:

“Bir akbaba tarafından takip edilen Sudanlı çocuğu fotoğraflayarak bu yıl Pulitzer Ödülü kazanan Güney Afrikalı fotoğrafçı Kevin Carter, çarşamba gecesi görünüşe göre bir intihar sonucu ölü bulundu. 33 yaşındaydı.
Polis, Johannesburg banliyösünde park halindeki kamyonetinde Bay Carter’ın cesedinin ve arkadaşlarına ve ailesine yazdığı birkaç mektubun bulunduğunu söyledi. Deliller karbon monoksit zehirlenmesinden öldüğünü gösteriyor.” The New York Times Arşivi
ChatGPT’nin devrim niteliğinde bir oluşum olduğunu biliyoruz, geliştikçe hata oranı da ciddi şekilde azalacaktır. Yine de bize söylediği her cümleyi şu an için doğru kabul etmememiz gerektiği de ortada. Bize yanlış bilgiler verse de finalde doğru bilginin kaynağına yönlendirmiş olmasını olumlu değerlendirelim en azından. ChatGPT’ye sorduğumuz bilgileri şimdilik başka bir kanaldan mutlaka teyit etmemiz gerektiğini öğrenmiş olduk…